Beskrivning

400-årsminnet av Uppsala Universitets återinvigning 1595. Av Ernst Nordin, 1995.

Minnesmedalj utgiven av Uppsala universitet till 400-årsminnet av universitetets återinvigning 1595.

Den 15 mars 1595 utfärdade hertig Karl (Karl IX) av Södermanland och rikets råd förnyade privilegier för Uppsala universitet. Universitetet grundades redan redan 1477 men kom att föra en tynande tillvaro under större delen av 1500-talet. Karl IX är känd som reformernas man, och att återinviga Uppsala Universitet och få igång utbildningsväsendet var en av dessa.

Modellerad av skulptör Erns Nordin (1934-), signerad "EN" på frånsidan. Brons 45 mm. Vikt 46,4 gram.

UPPSALA UNIVERSITET
Uppsala universitet är ett svenskt statligt universitet i Uppsala. Det grundades 1477 av ärkebiskop Jakob Ulfsson, vilket gör det till Nordens äldsta universitet. Uppsala universitet har alltsedan stormaktstiden utvecklats till ett av Europas främsta lärosäten och rankas regelbundet som ett av Sveriges främsta, samt bland världens 100 främsta inom samtliga discipliner.

Uppsala universitet grundades 1477 genom att ärkebiskop Jakob Ulfsson 27 februari emottog en påvlig bulla av påve Sixtus IV för katolska kyrkans räkning att inrätta en utbildningsinstitution för präster i form av ett Studium Generale, orienterat mot Bologna universitet som förebild. Det svenska riksrådet godkände planerna 2 juli 1477 och utbildningen inleddes 7 oktober samma år.

I och med den protestantiska reformationen kom universitetets verksamhet att starkt begränsas. Universitetets katolskt präglade inledande verksamhetstid uppskattades inte av den dåvarande förste protestantiskt sinnade kung Gustav Vasa. Efter reformationen dog undervisningen i praktiken ut efter mitten av 1500-talet, även om universitetstjänster fortfarande tillsattes. Under Johan III:s understöddes i stället katolska Collegium regium Stockholmense.

Vid Uppsala kyrkomöte 1593 beslöts att återöppna universitetet, men nu i enlighet med den nyorganiserade lutherska Svenska kyrkans inriktning. Den 15 mars 1595 utfärdade hertig Karl (Karl IX) av Södermanland och rikets råd förnyade privilegier för Uppsala universitet och återinvigning genomfördes. Det tog dock i realiteten ett tiotal år innan en helt fungerande verksamhet åter var på plats.

ERNST NORDIN (1934-)
Ernst Erik Axel Nordin, född 11 mars 1934 i Silje i Selånger, är en svensk skulptör och akvarellist.

Studerade fyra år kvällstid hos sundsvallskonstnären Gustav Walles medan han gick på läroverket. Åren 1962–1967 studerade han skulptur vid Konsthögskolan i Stockholm. Hösten 1967 återvände Nordin till Konstfackskolan, nu som lärare fram till 1993, därefter fem år som förste perfekt vid institutionen Färg och form.

Efter tiden vid Konstfackskolan blev han universitetslektor i formlära på Kungliga Tekniska Högskolan, en tjänst han innehade fram till pensioneringen 1999.

I början av sin karriär var skulpturerna ofta stora, närmast kolossala i samband med arkitektur, men efterhand gick det över till mer personliga skulpturer för att särskilt under slutet av yrkeslivet inriktas på porträtt- och medaljskulpturer.

Myntgravör
Ernst Nordin har formgivit 1-kronan 2001 och porträttsidan av 10-kronan. År 2012 vann han Sveriges riksbanks tävling om nya mynt från 2016 (1, 2 och 5 kr). Hans tävlingsförslag hade temat Sol, vind och vatten efter Ted Gärdestads sång, och i utformningen har solstrålar, vindpust och vågor avbildats på mynten.

Han har också modellerat ett flertal medaljer och jubileumsmynt och hade från 1997 uppdraget att utforma kungliga minnes- och belöningsmedaljer samt medaljer för Kungliga Vetenskapsakademin.

Objektnr 632383164

Visningar 50

Publicerad

AnmälSälj liknande

Butik

400-årsminnet av Uppsala Universitets återinvigning 1595. Av Ernst Nordin, 1995

Pris

135 kr

numix

Kalmar, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

6 112 omdömen

Läs omdömen

Mer från samma kategori

Mer från samma butik

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?