Beskrivning

20 frön av Blå Lila Isop.
Isop Blå Lila, Hyssopus officinalis, är en flerårig vacker växt med aromatisk doft som vanligen odlas för sina vackra blommor. Blommor och blad kan dock med försiktighet användas som krydda. Inom folkmedicinen används Isop för att främja matsmältningen och är antiinflammatorisk.
Isop älskas av nektarätande insekter som bin, humlor och fjärilar.

Stjälken är styv och mycket förgrenad. Bladen är smala och lansettlika. Växten har inga höga krav på växtplats, men trivs bäst där det är soligt och varmt. Den klarar torrperioder bra.

Isop är en lättodlad växt. Man kan så frön på våren eller ta sticklingar vår och höst. Kan förökas genom delning. Passar bra som låg häck eller som kantväxt i rabatten. Plantera med 25 cm mellanrum. På våren skär man ner isopen lite grann så att den blir som en buske.

Maila gärna vid frågor.

Odlingsråd:
Såtid: förodla i februari-mars eller direktså april-maj.
Sådjup: 0,2 cm.
Plantavstånd: 30 cm.
Radavstånd: 30 cm.
Höjd: 50 cm.
Blommar: juli, augusti och september.
Livslängd: Flerårig.

Förodla: så inomhus i februari-mars. Håll jorden fuktig och varm ca 15°-20°C. Plantera om i större krukor när plantorna är stora nog att hantera. Vänj plantorna gradvis vid utomhusklimatet när frostrisken är över.
Vattna väl och skydda vid behov med fiberduk mot frost och skadedjur.

Direktså: så i april-maj utomhus direkt på växtplatsen. Håll jorden fuktig.

Användning:
Isop har en bitter smak och används därför av de flesta enbart till prydnad. Blommorna kan plockas precis i blomningens början och används till sallad. Bladen kan samlas in under hela växtsäsongen, men ska användas i små mängder. De användas till fisk, kött, lamm, grönsakssoppa och sallad. Isop användes tidigare vid hosta, kikhosta, astma och bronkit. Den är välgörande vid inflammation i urinvägarna, njurar och gallblåsa. Förr trodde man att isop skyddade mot olyckor. Brännvin kryddades med isop.

Objektnr 606971840

Visningar 543

Publicerad

AnmälSälj liknande

Butik

Isop Blå Lila 20 frön

Pris

12 kr

citronchoklad

Väddö, Sverige

5.0

citronchoklad

Verifierad

Toppsäljare

6 874 omdömen

Läs omdömen

Köp mer och spara på frakten

Samfrakt

7 dagar

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?